Logo 112Assen

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 18 maart 2022, 18:50

Assen bereidt opvang van Oekraïners voor

ASSEN – Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht, op zoek naar een veilig onderkomen. De gemeenteraad heeft het college opgeroepen om actief op zoek te gaan naar mogelijkheden voor opvang van deze vluchtelingen. Hiervoor zijn vier locaties in beeld: het Apostolisch Genootschap aan de Selma Lagerlöflaan, appartementencomplex Arendshorst aan de Klenckestraat en het gebouw van verzekeraar Univé. Deze locaties zijn binnen een paar weken tot een paar maanden geschikt te maken voor bewoning. Daarnaast verblijven er op dit moment al enkele vluchtelingen in De Bonte Wever.

Opvang vluchtelingen
Door de oorlog in Oekraïne zijn inmiddels al meer dan drie miljoen mensen gevlucht, op zoek naar een veilig onderkomen. Elke dag komen daar nieuwe vluchtelingen bij. In heel Nederland worden voorbereidingen getroffen voor de opvang van deze Oekraïense vluchtelingen. Er is afgesproken dat elke veiligheidsregio op korte termijn 1.000 vluchtelingen opvangt. De Drentse gemeenten zijn gezamenlijk met deze opdracht aan de gang gegaan. In Assen zijn hiervoor nu vier locaties in beeld. De gemeente blijft komende periode zoeken naar extra mogelijkheden.

De Bonte Wever
De Bonte Wever heeft een aantal kamers beschikbaar gesteld waar vluchtelingen tijdelijk opgevangen kunnen worden. Hier worden momenteel al 45 mensen opgevangen.

Apostolisch Genootschap
Het Apostolisch Genootschap aan de Selma Lagerlöflaan kan opvang bieden aan ongeveer 18 personen. Om de locatie geschikt te maken voor de opvang van vluchtelingen moet nog worden voorzien in sanitaire faciliteiten en gelegenheid om te koken.

Arendshorst
Het appartementencomplex Arendshorst aan de Klenckestraat staat op dit moment grotendeels leeg. De 33 aanleunwoningen die niet meer bewoond worden, kunnen op relatief korte termijn geschikt gemaakt worden voor bewoningen door vluchtelingen.

Univé
In het kantoorgebouw van Univé worden drie verdiepingen beschikbaar gemaakt. De gemeente en Univé onderzoeken hoe dit deel van het pand op zo kort mogelijke termijn geschikt gemaakt kan worden voor bewoning. Het pand is voor langere termijn in te zetten voor de opvang van ongeveer 140 mensen.

De komende tijd gaat de gemeente samen met de eigenaren van de locaties aan de slag om voorbereidingen te treffen voor de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Omwonenden en omliggende bedrijven zijn vanochtend geïnformeerd door de gemeente.

Samen de schouders eronder
Burgemeester Marco Out is onder de indruk van de bereidwilligheid van de inwoners en ondernemers in Assen om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. “Inwoners organiseren inzamelingsacties of activiteiten om geld en goederen op te halen, en organisaties bieden diensten of ruimte aan. Het is hartverwarmend om te zien hoe Assen zich inzet voor de vluchtelingen in Oekraïne.”

Eén van de organisaties die heeft aangeboden om vluchtelingen op te vangen is verzekeraar Univé. “We zijn erg blij dat de gemeente Assen gebruik maakt van ons aanbod om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in ons kantoorgebouw in Assen. Zo kunnen wij als coöperatie helpen bij een aantal basisbehoeften die cruciaal zijn in deze tijd: onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen. Het zou geweldig zijn als meer organisaties in Nederland zich aansluiten bij dit initiatief, zodat we samen onze krachten kunnen bundelen om zoveel mogelijk vluchtelingen op te vangen.” vertelt Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur van Coöperatie Univé.

Ook de gemeenteleden van het Apostolisch Genootschap voelde dat zij iets wilden doen om de vluchtelingen te helpen: “Vanuit ons geloof willen wij werken aan een menswaardige wereld. Dan kunnen wij nu niet anders dan een liefdevol tijdelijk thuis bieden en tegen hen zeggen ‘voel je welkom’.”

Wat kunnen inwoners doen?
Veel Assenaren bieden hulp en steun aan Oekraïners. Mensen verzamelen hulpgoederen, stellen tijdelijke slaapplekken ter beschikking of organiseren activiteiten om geld in te zamelen. Inwoners die willen helpen, kunnen zich ook aanmelden bij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) in Assen. Bijvoorbeeld om te helpen bij de inrichting van de opvanglocatie en begeleiding van vluchtelingen. Wilt u uw hulp aanbieden? Meld u dan aan als vrijwilliger bij het Vrijwilliger Informatie Punt (VIP!) in Assen via www.vipassen.nl(externe link). Alle hulp wordt zeer gewaardeerd.

Oekraïense vluchtelingen die een opvanglocatie zoeken, kunnen zich melden bij de gemeente. Vervolgens wordt in Drents verband gekeken waar op dat moment een locatie beschikbaar is.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.