Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 16 februari 2022, 17:07

Assen stelt zelfbewoningsplicht in voor nieuwbouw

Laatst bijgewerkt: woensdag 17:07 uur
ASSEN – Om iedereen een eerlijke kans te geven op de woningmarkt, stelt gemeente Assen een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding in voor nieuwbouwwoningen. Dat heeft het college van B&W gisteren besloten. Dit betekent dat kopers de gekochte woning zelf moeten bewonen en niet mogen onderverhuren of snel doorverkopen. De zelfbewoningsplicht geldt voor onbepaalde tijd, het anti-speculatiebeding geldt vijf jaar.

Wethouder Dekker: “In de huidige woningmarkt is het lastig om een (betaalbare) woning te vinden. Met deze maatregel willen we voorkomen dat nieuwbouwwoningen in handen komen van beleggers die de woning vervolgens voor een hoge huur aanbieden. Zo blijft de woning beschikbaar voor de doelgroep waarvoor het bedoeld is.”

Set aan maatregelen
Naast de zelfbewoningsplicht voert de gemeente ook een anti-speculatiebeding in: de koper moet minimaal vijf jaar in de woning wonen, voordat hij de woning mag doorverkopen. Voor grotere nieuwbouwprojecten maakt de gemeente al enige tijd op vrijwillige basis afspraken met projectontwikkelaars. Dit gaat nu gelden voor alle nieuwbouwwoningen.

Ook voor bestaande huizen
Tot voor kort mocht de gemeente zelfbewoningsplicht alleen verplicht stellen bij nieuwbouwwoningen. Sinds 1 januari 2022 kan de plicht, dankzij de nieuwe Wet ‘opkoopbescherming’, ook bij bestaande huizen ingevoerd worden. Gemeente Assen is op dit moment bezig met voorbereidende maatregelen om gebruik te kunnen maken van de Wet ‘opkoopbescherming’.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.