Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) ma 14 februari 2022, 16:59

Bewoners Diepstroeten op de bres voor beukenhaag

Laatst bijgewerkt: maandag 16:59 uur
ASSEN – Als de bewoners er geen stokje voor staken, had projectontwikkelaar Van Wijnen bij de bouw van woonpark Diepstroeten, alle vierhonderd bomen in de dertig jaar oude en nooit onderhouden beukenhaag gerooid.

Want juist wonen in het groen, was voor velen een reden een huis in deze buurt te kopen. Niet alleen de beukenhaag, maar ook de uilen die er in schuilen, de vleermuizen, omhoog klauterende eekhoorntjes en de boommarter die tevoorschijn komt, maakt het aantrekkelijk een kavel te hebben die daaraan grenst. Probleem was wel dat de projectontwikkelaar geen ruimte ingetekend had, om de gigantische haag ook te kunnen onderhouden. Machinaal lukt niet. Je moet de beukenhaag in. Tussen de bomen staan. Handmatig moet je dan iedere boom behandelen. Een heidens karwei.

Tachtig beuken overlaten, de rest snoeien of terugzagen
Bewoners Frits Dermois en Martin Hofstra: ’We hebben vanaf 2017 met vijf bewoners onze schouders er onder gezet. We gingen in gesprek met de projectontwikkelaar, maakten een plan en zochten naar financiering. Wie wil de beukenhaag onderhouden? Ons plan is om zo’n 320 bomen te snoeien of terug te zagen naar twee meter, zodat deze deel uitmaken van de haag. En om de twintig meter laten we tachtig beuken staan. Evert Loorbach van gemeente Assen: ‘Het is een goed plan. Gedragen door de bewoners. Alleen op deze manier is toekomstig onderhoud door ons financieel en arbeidstechnisch haalbaar. Wij willen het plan deels financieren en de projectontwikkelaar uiteindelijk ook.’’

Bijdrage bewoners
Marin Hofstra: ‘’De bewoners dragen in natura bij. Als we met vijf man, negen dagen werken voor een fictief uurtarief van zeg, 45 euro, dan spaar je toch al gauw 12.000 euro uit.’’ Zes dagen hebben de bewoners vanaf januari onder begeleiding van boomspecialist Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer nu een kleine 250 beuken gesnoeid of terug gezaagd.

‘’Een gepiel en gepruts maar in het voorjaar staat die haag’’

Mekel: ‘’ Ik ga met een ladder de boom in en bevestig een katrol boven het zwaartepunt van de boom. Een andere katrol komt aan een steunboom. Als ik de beuk omzaag, houdt iemand anders, eventueel met behulp van een lier, de boom strak met een touw of kabel. Zo zakt deze altijd recht naar beneden. Het is een gepruts en een gepiel maar in het voorjaar staat hier straks een mooie dichtbegroeide haag met daarbovenuit tachtig grotere beuken. Dat is goed voor de dieren, voor de bomen zelf en geeft een prachtig gezicht.’’ En we leren elkaar als bewoners beter kennen, zegt Frits Dermois.

Dat is ook winst.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.