Redactie 112 0 reactie(s) vr 09 december 2016, 6:33

Bodycams voor politie Assen

Laatst bijgewerkt: zondag 15:22 uur

ASSEN – De politie in Assen krijgt tien bodycams van de gemeente. De camera’s die politieagenten op de borst dragen worden vooral ingezet tijdens horecadiensten.

 

De Nationale Politie test ook al het gebruik van bodycams. In steden als Rotterdam en Amsterdam lopen agenten met GoPro’s. ,,Maar de verwachting is dat het nog drie jaar duurt voordat het gebruik van bodycams over Nederland wordt uitgerold”, zegt burgemeester Marco Out. En zo lang wilde Assen niet wachten.

 

Meerwaarde
Door een samenwerking met politie van Nottingham, waar de camera’s al gebruikt worden, zag Out gauw de meerwaarde. Ook zijn er talloze onderzoeken waaruit blijkt dat geweld tegen politie afneemt als zij een bodycam dragen. ,,Dat was de belangrijkste overweging. Zorgen dat de agenten hun publieke taak veilig kunnen uitvoeren”, zegt Out.

 

De gemeente Assen betaalde 4000 euro voor tien bodycams die gemaakt zijn door een Australisch bedrijf. De politie in Assen zocht zelf het type bodycam uit en heeft nu de primeur in Nederland. ,,Internationaal wordt dit type veel gebruikt”, zegt Roel Jacobs, innovator bij het korps Noord-Drenthe.

 

Speciale camera’s
Dit type bodycam wordt speciaal voor de politie gemaakt. Zo zijn ze hufterproof en hebben de beelden goede kwaliteit, ook ’s nachts. ,,Als een agent op een knop drukt, worden de 30 seconden daarvoor ook meegenomen als opname. Dat is handig, want je gaat opnemen als je een knal of zo hoort”, zegt Jacobs.

 

De beelden die de bodycam maakt zijn niet te bewerken en alleen uit te lezen met daarvoor speciaal ontwikkelde software. Ook is de bodycam niet te hacken. ,,Aan het einde van de dag worden beelden gewist”, zegt Corina Borger, coördinator Horeca bij de politie Noord-Drenthe. Alleen als beelden door het openbaar ministerie gebruikt kunnen worden of onderdeel zijn van waarheidsvinding worden ze bewaard. Agenten met een bodycam dragen een band om de arm met ‘videosurveillance’.

 

Evenementen
De politie is blij met de bodycams die vooral ingezet zullen worden tijdens horecadiensten. Ook bij evenementen en zwaardere 112-meldingen kunnen de bodycams op het shirt worden gespeld. De politie gebruikt de bodycams ook in de rest van Noord-Drenthe.

 

Ander voordeel is dat de politie straks ook zelf beelden maakt van voorvallen. Regelmatig verschijnen er filmpjes online met daarin agenten die optreden. Vaak zijn deze filmpjes bewerkt of is de aanleiding niet gefilmd. Met de bodycams kan de politie daar dan eigen beelden tegenover zetten. De politie hoopt tijdens Oud&Nieuw over de bodycams te kunnen beschikken.

 

Waarom betaalt de gemeente Assen de tien bodycams voor de politie?
Omdat dit de kortste klap was. De landelijke politie test de bodycams al wel, maar dan vooral in de grotere steden. De verwachting is dat het nog wel een paar jaar duurt voordat alle korpsen in Assen over bodycams kunnen beschikken. De gemeente Assen wilde daar niet op wachten. ,,We willen het veiligheidsgevoel vergroten”, zegt burgemeester Marco Out. De raad gaf al eerder aan dat innovatie in het veiligheidsdomein een rol moet gaan spelen. De bodycams passen hierin. De gemeente betaalde 4000 euro voor de bodycams. Hierdoor hoeft de politie Noord-Drenthe niet te wachten op budget van de Nationale Politie.

 

Hoezo vergroot een bodycam de veiligheid van een politieagent?
Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat geweld tegen agenten afneemt als mensen weten dat ze gefilmd worden. Tijdens de testperiode in de Amerikaanse stad Rialto was de kans op geweld tegen een politieagent twee keer zo groot als hij of zij geen camera droeg. Ook uit andere onderzoeken blijken veel voordelen voor agenten. Maar ook voor burgers werkt de camera positief. Agenten zijn zich bewust van ‘het derde oog’ en proberen, volgens Amerikaanse studies, de situatie eerder te sussen. Tijdens een studie op de Mesa Police Department in Arizona bleek dat agenten veel meer interactie hadden tijdens het dragen van een camera. Een derde voordeel: steeds meer mensen filmen interactie met de politie. In deze beelden kan geknipt worden, waardoor een verkeerd beeld kan ontstaan. Met bodycams kan de politie zelf ook beelden aandragen.

 

Hoe zit het dan met onze privacy?
Voordat de politie Noord-Drenthe de bodycams aanschafte werd gesproken met juristen. Ook werden de camera’s getoetst aan de Wet Politiegegevens. Zo zijn er talloze regels verbonden aan het gebruik van bodycams. Een daarvan is dat de agenten die de camera’s dragen banden om de arm dragen met daarop ‘Video Surveillance’. De camera’s draaien niet constant. De agenten drukken op een knop om de camera aan te zetten. Ook de halve minuut voor het filmen wordt op beeld vastgelegd. Handig, want vaak zet een agent de camera aan als ze bijvoorbeeld een harde knal horen. Aan het einde van de dag worden de beelden gewist. Alleen beelden die het openbaar ministerie later kan gebruiken en die aan waarheidsvinding bijdragen worden bewaard.

 

De politie in Rotterdam draagt GoPro’s. Waarom Assen niet?
De politie in Rotterdam gebruikt de camera’s ook om YouTube-filmpjes te maken om te laten zien wat hun werk inhoudt. Dat zijn de agenten in Assen niet van plan. Daarom werd gekozen voor ONCALL camera’s van Fire Cam, een Australisch bedrijf. Dit bedrijf maakt camera’s speciaal voor de politie en brandweer en is hiermee wereldwijd marktleider. Zo zijn de beelden pas te bekijken met speciale software. De camera heeft geen geheugenkaart en kan niet gehackt worden. Ook kan de politie de beelden niet bewerken en kan de camera tegen een stootje. Eventueel kan een collega op afstand meekijken met de beelden. Dit kan handig zijn tijdens grote evenementen.

 

Wanneer dragen agenten de bodycam?
Tijdens horecadiensten, zwaardere 112 meldingen en evenementen. De bodycams zijn besteld en de hoop is dat ze voor oud&nieuw arriveren.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.