Logo 112Assen

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 16 juni 2021, 16:06

Bouw van duurzame ambulancepost Assen UMCG Ambulancezorg van start

Laatst bijgewerkt: zondag 15:37 uur

ASSEN – Op dinsdag 15 juni is de eerste zogenaamde schep in de grond gegaan voor de nieuwe ambulancepost aan de Lauwers in Assen. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen en de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid wordt het een zeer duurzaam pand.

 

Sinds 2005 heeft UMCG Ambulancezorg een ambulancepost aan de Balkendwarsweg 1 om Assen en omgeving te voorzien van Ambulancezorg. Wegens groei in de organisatie en geen mogelijkheden tot uitbreiding op die plek, is besloten tot nieuwbouw aan de Lauwers.

 

“Wij gaan de uitdaging aan om de meest duurzame ambulancepost van Europa te bouwen”, vertelt Victor Verrijp, Directeur-bestuurder van UMCG Ambulancezorg. “Als organisatie willen wij duurzaam en innovatief zijn en dit niet alleen bij een voornemen laten, maar het ook doen. Om onze voetafdruk zo klein mogelijk te maken, streven wij er daarom ook naar om in alles wat wij doen zo duurzaam mogelijk te zijn.”

 

Duurzame oplossingen
Het beheer en de besturing van het klimaat, zoals de luchtvochtigheid en de temperatuur, verlopen via een intelligent systeem. Door middel van sensoren en bijsturing via een app is dit een zelflerend systeem wat het energieverbruik van het pand blijft optimaliseren. Een ruimte waar niet continue gebruik van wordt gemaakt, zoals de slaapkamer, wordt bijvoorbeeld volledig afgesloten wanneer niemand gebruik maakt van de ruimte. Denk hierbij aan de stopcontacten, de verwarming en het licht.

 

Een andere innovatieve oplossing die wordt gerealiseerd is een warmte-terugwinsysteem. Het afvoerwater van de douches wordt bijvoorbeeld gebruikt als warme energie in de koudwatervoeding van de boiler.

Naast de duurzame oplossingen rondom energie, zijn ook voor natuurlijke alternatieven gekozen. Het gehele pand wordt namelijk, op de betonvloer na, van hout. En door middel van een moderne septic tank die is verbonden met een wadi met bijpassende planten, zoals riet wat een filterende werking heeft, hoeft de post niet aangesloten op het riool. Bovendien wordt regenwater opgevangen in grote verzamelputten om gebruikt te worden als spoelwater voor de toiletten, maar ook voor de schoonmaak van de ambulances. Bijkomend voordeel is dat dit zacht water is en daarmee beter voor de voertuigen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.