Fietsen
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) ma 04 juli 2022, 19:11

Fietsen voor vluchtelingen in Assen

Laatste update: 4 jul 2022 19:11 uur

ASSEN – Naar je werk gaan, boodschappen doen of gewoon een eindje fietsen. Voor veel Nederlanders is dit heel normaal. Vanaf vandaag kunnen vluchtelingen die in Assen verblijven ook de fiets pakken. De gemeente heeft 250 fietsen ingezameld en beschikbaar gesteld aan Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties. Een deel van de fietsen gaat ook naar de vluchtelingen in de Expo bij het TT-circuit.

Zelfredzaamheid

De gemeente stimuleert de zelfredzaamheid van vluchtelingen. “We helpen de mensen graag op weg met praktische zaken, maar het doel is dat ze zelfstandig kunnen leven. Dat ze hun eigen boodschappen doen en zelf naar school of werk gaan” legt wethouder Jan Broekema, uit. “Vervoer is daarbij een belangrijk punt. Niet alle faciliteiten liggen op loopafstand en bussen stoppen niet altijd voor de deur. Met de fietsen die de gemeente nu beschikbaar stelt, zijn de vluchtelingen een stuk mobieler en flexibeler.“

Op de fiets naar vrijwilligerswerk

Er gaan ook 40 fietsen naar de vluchtelingen die in de Expo verblijven. Zij verrichten op grote schaal vrijwilligerswerk. Ook zij kunnen nu op de fiets naar hun werk gaan.

Opknapper in de schuur?

Een aantal mannen in de Expo zorgt voor het onderhoud van de fietsen. In een eigen fietsenwerkplaats bij de opvanglocatie Eemland repareren zij kapotte fietsen en knappen ze oude fietsen op. Dit doen ze samen met de Oekraïense vluchtelingen “Ze sleutelen de hele dag door en halen daar grote voldoening uit. Dus als mensen nog opknappers in de schuur hebben staan die niet meer worden gebruikt, mogen ze die altijd naar de opvanglocatie aan de Eemland brengen. Dan kunnen de mannen sleutelen en is er daarna weer een fiets beschikbaar voor de vluchtelingen.”

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons