Logo 112Assen

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 05 april 2017, 20:08

Film over Drentse Boermarken in het Drents Archief

Laatst bijgewerkt: zondag 15:23 uur

ASSEN – In de maand april draait in het Drents Archief een gratis film over de Drentse boermarken. Voor de komst van Napoleon regelden de eeuwenoude boermarken al veel belangrijke zaken in het dorp en het buitengebied.

 

In deze documentaire vertellen leden van de boermarken van onder meer Hijken, Zijen, Zuidvelde, Midlaren en Norg over de actieve rol die de boermarke tegenwoordig speelt in de dorpsgemeenschap. De film is doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief.

 

87 boermarken hebben zich verenigd in de Vereniging Drentse Boermarken. Ze zijn bijgeschreven in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Leden van de boermarken komen in deze documentaire aan het woord over de betekenis van de boermarke voor de dorpsgemeenschap, het landschaps- en wildbeheer en het natuurbehoud. Ze vertellen over het opknappen van kikkerveentjes, de zorg voor het behoud van de brinken of over het beheer van een meer of ven. Elke boermarke heeft zijn eigen inkomsten. In Midlaren is dat de verhuur van ligplaatsen midden op het meer en elders bijvoorbeeld de verhuur van de jacht. Een opmerkelijk verhaal gaat over de brink van Zuidvelde. Die is in bezit van de boermarke, maar de bomen op de brink zijn eigendom van de afzonderlijke boeren.

 

De film over de Drentse boermarken is van 4 t/m 26 april 2017 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 17.00 uur en vrijdag van 10.00 – 13.00 uur.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.