Omzagen boom
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 14 september 2022, 17:20

Gemeente herstelt stormschade op Zuiderbegraafplaats

ASSEN – Steenhouwerij Engberts begint morgen in opdracht van de gemeente met het herstellen van de stormschade op de Zuiderbegraafplaats. Bij de storm die eerder dit jaar over Assen trok, raakten 39 graven beschadigd. De schade ontstond toen een eik omwaaide. Uit nader onderzoek bleek later dat de eik was aangetast door korthoutskoolzwam. Door de zwam was het worstelstelsel ernstig aangetast. Omdat dat proces zich onder de grond voltrok, kwam de ziekte tijdens de tweejaarlijkse inspectie niet aan het licht.

De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden enige maanden in beslag nemen. Dat heeft te maken met de lange levertijd van materialen. “De storm heeft flink huis gehouden”, zegt wethouder Bert Jan ten Oever. “We werden geconfronteerd met aanzienlijke schade die gelukkig nu wordt hersteld.” Hoewel de gemeente geen eigenaar is van de graven neemt zij toch de herstelkosten voor haar rekening. “Kapotte graven doen afbreuk aan het beeld van dit stukje beeldbepalende Asser historie. Daarom herstellen wij de schade”, aldus de wethouder.

De graven die werden vernield door de omgevallen eik dateren uit de periode 1925-1941. Het is de bedoeling dat de graven weer in oude staat worden hersteld. Inmiddels heeft een nadere inspectie van de overige eiken opgeleverd dat zij gezond zijn en stevig in de grond zijn verankerd.

Deel dit artikel

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

0
Wat vind jij? Laat een reactie achter!x