Logo 112Assen

Redactie brand 0 reactie(s) wo 27 oktober 2021, 16:57

Politie vraagt hulp inwoners bij onderzoek naar brandstichtingen in Assen

Laatst bijgewerkt: woensdag 16:57 uur
ASSEN – Meerdere auto’s, (deel-)scooters en schuurtjes in de brand en brand bij woningen en in een voormalige supermarkt: de politie doet onderzoek naar meerdere vermoedelijke brandstichtingen in de stad Assen. Deze branden hebben veel impact op slachtoffers en inwoners van Assen, omdat ze erg gevaarlijk kunnen zijn. De politie doet uitgebreid en intensief onderzoek naar de brandstichtingen. Dit kan alleen niet zonder de hulp van getuigen of mensen met informatie over de branden. Er moeten mensen zijn die meer weten over deze branden. Inwoners van Assen worden opgeroepen om waakzaam te zijn, mee te denken met het onderzoek en om informatie of camerabeelden met de politie te delen.

Sinds begin oktober zijn er circa achttien branden bekend bij de politie. Uit onderzoek is gebleken dat er bij meerdere van deze branden mogelijk sprake is van brandstichting. De branden vonden verspreid door de stad plaats, veelal ’s avonds erg laat of midden in de nacht. Mogelijke verbanden tussen de branden worden onderzocht. Uit onderzoek en analyse zal moeten blijken of er sprake is van één of meerdere brandstichters. De impact van deze verschillende branden is groot. Maarten Groenhof, Teamchef van politie Noord-Drenthe, snapt de ontstane onrust goed en licht het politieonderzoek toe: “De branden in Assen zorgen voor maatschappelijke onrust en angst, en dit is logisch. Mensen zijn bang voor hun eigendommen en hun eigen gezondheid. Wij nemen deze brandstichtingen dan ook zeer serieus en het opsporen van de dader of de daders heeft bij ons hoge prioriteit. We zijn als politie zichtbaar en onzichtbaar in Assen aanwezig en zijn extra alert. Door intensief onderzoek te doen, meer te surveilleren en mét hulp van getuigen of mensen met informatie hopen we snel één of meerdere personen aan te kunnen houden.”

Het onderzoek naar de brandstichtingen
Het onderzoek wordt gedaan door het basisteam Noord-Drenthe, in samenwerking met Districtsrecherche Drenthe. In een brandonderzoek neemt de politie na een brand een aantal stappen. Zo wordt er bijvoorbeeld buurtonderzoek gedaan, wordt er technisch en forensisch onderzoek gedaan op de plaats delict en kijkt de politie of er in de buurt van de brand camera’s hangen waarvan de beelden kunnen worden gebruikt in het onderzoek. Natuurlijk worden getuigen altijd gevraagd om zich bij de politie te melden. Ook wordt er bij meerdere branden bijvoorbeeld gekeken naar patronen in tijd, patronen in locaties en wordt er gezocht naar andere opvallendheden. Een brandonderzoek kan erg lastig zijn, omdat een felle brand veel bewijsmateriaal kan verwoesten. Ook kan een brand een technische of natuurlijke oorzaak hebben. En nu de branden vaak hebben plaatsgevonden in de nachtelijke uren, maakt ook het vinden van getuigen niet eenvoudig. Brandstichting is in sommige gevallen dus lastig te bewijzen. Daarom heeft de politie uw hulp nodig.

Help de politie bij het onderzoek
Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Assen of hebt u camerabeelden waar een verdachte situatie op is te zien? Geef dit dan aan ons door. Laat het ons ook weten wanneer u geen getuige bent, maar de dader mogelijk wel kent. Valt het u op dat iemand vaker midden in de nacht weg is, dat iemand materialen in bezit heeft om brand te stichten, een keer thuis is gekomen en naar brand rook of kleren in de was heeft gedaan die roken naar brand? Dit is allemaal informatie die u met de politie kunt delen via 0900-8844. 112 belt u wanneer het gaat om een spoedmelding, bijvoorbeeld wanneer u ziet dat iemand brand aan het stichten is.

Volledig anoniem uw informatie doorgeven is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie – en dus geen onderdeel van de politie – die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het online meldingsformulier van M.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.