Logo 112Assen

Redactie regio 0 reactie(s) do 24 maart 2022, 18:14

Verlenging noodopvang asielzoekers in de Expo Hal Assen

Laatst bijgewerkt: donderdag 18:14 uur
ASSEN – De gemeente Assen heeft toestemming gegeven aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de noodopvang in de Expo Hal te verlengen tot en met 31 augustus 2022. Sinds eind november vorig jaar is in deze hal tijdelijke noodopvang gevestigd. De opvang op deze locatie verloopt goed. Het COA heeft tot en met 31 maart 2022 toestemming gekregen om deze locatie te gebruiken. De nood is echter nog steeds hoog. Daarom heeft de gemeente op verzoek van het COA besloten om deze periode te verlengen. Na deze datum wordt het pand in gebruik genomen door een nieuwe eigenaar.

Reden voor verlenging is dat in ons land nog steeds onvoldoende ruimte is voor opvang van asielzoekers. Dit heeft onder andere te maken met verschillende brandhaarden en oorlogssituaties in de wereld waarvoor nog geen oplossing in zicht is. Ook verblijven statushouders langer in de COA-opvang, doordat zij vanwege het woningtekort niet door kunnen stromen naar huisvesting in gemeenten. Daarnaast neemt de druk op beschikbare ruimte toe door vluchtelingen uit Oekraïne. Met verlenging wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen dat er weer een onhoudbare situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel ontstaat en krijgt het COA meer ruimte om geschikte opvanglocaties voor de langere termijn te vinden.

De aard van de opvang blijft hetzelfde
Het gaat om tijdelijke opvang van maximaal 500 asielzoekers, die zich in Ter Apel hebben gemeld voor de asielprocedure. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, kleding, toiletartikelen en een slaapplek. Ze zijn vrij om het terrein te verlaten. Begeleiding van de asielzoekers wordt verzorgd door het COA samen met andere instanties zoals VluchtelingenWerk Nederland. Bij de Expo Hal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet.

Afspraken met het COA
De nieuwe afspraak tussen de gemeente en het COA is vastgelegd in een addendum op de lopende bestuursovereenkomst voor de opvang. Het eerder opgestelde beheersplan is nog steeds van kracht. De gemeente heeft bij het maken van de afspraken nadrukkelijk aan het COA mee gegeven dat het vanuit het oogpunt van evenredige verdeling van opvang over de gemeenten in (Noord-)Nederland goed zou zijn om voor vervolgverzoeken een beroep te doen op andere gemeenten.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.