Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 02 februari 2022, 16:51

Verwijderde nesten voorkomen ontheffing maatregelen roekenbeheerplan

Laatst bijgewerkt: woensdag 16:51 uur
ASSEN – De provincie Drenthe kan de gemeente Assen geen ontheffing geven voor de uitvoering van een aantal maatregelen uit het concept roekenbeheerplan. Het gaat om maatregelen zoals het verwijderen en verplaatsen van nesten/nestbeginsels en het verjagen en verstoren van roeken. De maatregelen zijn bedoeld om de overlast die de omgeving van de roeken ondervindt te verminderen. De reden om geen toestemming te geven is de ontdekking dat alle nesten van de hoofdkolonie van Marsdijk (Andrej Sacharovweg) verdwenen zijn. Het lijkt erop dat de nesten zijn weggehaald. Door deze actie is het behoud van de roeken niet meer zeker. En dat is wel een voorwaarde voor ontheffing.

Wethouder Bob Bergsma betreurt deze gebeurtenis ten zeerste. “De roek is een beschermde diersoort. Het verwijderen van nesten van roeken zonder ontheffing is een overtreding van de Wet natuurbescherming. Dit is strafbaar. Wij hebben hier melding van gedaan bij de provincie. Daarnaast is het erg vervelend dat we de maatregelen uit het roekenbeheerplan nu niet kunnen uitvoeren. Dat geldt niet alleen voor Marsdijk, maar ook voor andere plekken waar sprake is van overlast. Met dit plan hebben we binnen de kaders van de wet zoveel mogelijk geprobeerd om de overlast van de roeken voor de omgeving te verminderen. Deze actie gooit echter roet in het eten.”

Verwijderen van drievorken en nesten van nog geen jaar oud
Een van de maatregelen uit het plan kan wel alvast worden uitgevoerd: het verwijderen van drievorken uit de bomen. Hier is geen ontheffing voor nodig. En het zal wel de kans verkleinen dat roeken er gaan broeden. De drievorken worden binnenkort verwijderd op de Tarwehullen, OBS De Heksenketel, CBS De Regenboog en de Smetanalaan. Daarnaast mogen de nesten die nog geen jaar oud zijn en waar nog geen roeken op broeden ook zonder ontheffing verwijderd worden. Het is bekend hoe lang de nesten in de bomen zitten, omdat deze jaarlijks geteld worden.

Hoe gaat het nu verder?
Het concept roekenbeheerplan moet worden aangepast op de nieuwe situatie. Dat kan pas wanneer we weten wat de roeken nu gaan doen en hoe de kolonie zich verder ontwikkelt. Mogelijk verspreiden ze zich over de wijk, of verplaatsen ze zich naar andere wijken. Om dit in kaart te brengen moet de gemeente de roeken het komende jaar eerst goed in de gaten houden.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Assen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Assen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.